3.2. Türler

Şairliyle haklı bir ün yapmış olan C.S.Tarancı'nın hikaye, makale, deneme, mektup türlerinde de yazıları vardır. Çoğu sanat konularında olan bu yazılar, dergi ve gazete sayfalarında kalmıştır.
Yine şiir görüşlerini, iç dünyasını sıkıntı, hasret ve tasalarını şiirde ne yapmak istediğini Ziya Osman Saba'ya yazdığı mektuplarda belirtir ve “Ziya'ya Mektuplar” adlı kitapta toplanan mektupları, onun adım adım şiirdeki gelişmesini gösterir. Şiir hakkındaki görüşleri kadar, dost ve insan çehresini de yansıtan bu metupları Türk Edebiyyatının en güzel parçaları arasındadır. Fakat bu mektuplar yalnız bir defa yayınlanmıştır. Bundan başka Dr.İnci Enginün Tarancı'nın kızkardeşi Nihal Erkmenoğlu'nun kendisine sunmuş olduğu 52 mektubu ve Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Müzesinde bulunan mektupları da bir araya toplamış ve “Cahit Sıtkı Tarancı Evime ve Nihal'e Mektuplar” adı altında 1989 yılında yayınlatmıştır.
Şiir dışında hikaye de yazmış olan C.Sıtkı, bu yönü ile pek tanınmaz. Çokluk Cümhuriyet gazetesinde maişet derdi ile yayınlanan (1937-44) bu hikayelerden bazıları Cevat Sadık ve İrfan Kudret imzaları taşır. Hikayelerinin 24 tanesi Sefahettin Önerli tarafından derlenmiş, 1976'da Cahit Sıtkı Tarancı'nın Hikayeciliği ve Hikayeleri adı altında basılmıştır. Bir çoğu henüz kitap haline getirilmemiştir.
Hikayelerde vaka yok denecek kadar azdır. Genellikle, bazı tipler ve şahısların üzerinde durulur. Günlük hayat içinde bu insanların duygu ve hayalleri anlatılır. Bütün hikayelerde yoğun bir yalnızlık duygusu ve bu yalnızlıktan kurtulma çabası görülür. Şahıslar küçük mutluluklar peşindedir, hiç birinin büyük idealleri, ihtinasları yoktur. Genellikle, memur veya az kazançlı serbest meslek sahibidirler. Hemen hepsi okuyucuya yazarın kendisini hatırlatır. Şiirlerinde görülen Cahit Sıtkı'yı hikayelerinde de görmemiz mümkündür. Kuvvetli bir ironinin kendisini hissettirdiği bu hikayeler şairin şiirleri ile paralellik gösterir. Bütün bunlar şairin şahsi hayat macerasına bağlanabilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ӏ'm amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that'ѕ both educаtive and amusing,
and withοut а ԁoubt, you've hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this during my search for something relating to this.

Visit my web page; SEOPressor V5