1. GİRİŞ

XX asr Türk edebiyyatının en büyük temsilcilerinden biri de C.S.Tarancı’dır. O, ister yaşadığı dönemde, isterse de ölümünden sonra en çok okunan ve en çok sevilen şairlerden olmuştur.
C.S.Tarancı Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu tamamladığı ve toplumun kültürel, siyasi ve ekonomik yönden kemale ermeğe başladığı yıllarda yetişmişdir. Onun doğduğu şehir, Diyarbakır, kültür merkezlerinden uzak taşra şehri sayılabilir. Çocukluk yılları şark kültürünün hakim olduğu Anadolunun doğu şehirlerinde geçmekle birlikte gençlik yılları ve sonrası onun batı kültürünü yakından tanıyacağı İstanbul’da Saint Joseph Lise’sinde ve farklı Avrupa şehirlerinde geçmiştir.
Türk Edebiyatında bazı şairler kendilerinin fiziki olarak çirkin olduğunu düşünmüşler ve bir aşağılık kompleksine girmişlerdir. Ahmet Haşım gibi Cahit Sıtkı da böyle bir komplekse kapılmıştır. Şiirlerinde bu çirikinlik duygusu belirgin bir şekilde görülmektedir. Mesela,

Koynumda, fakat neden, neden bu tatsız vücut?
O ses bana: “-Vay, halin ölümden beter!” dedi.


Çalışmada bu konular daha teferrüatlı ve örneklerle anlatılmıştır.
Azerbaycan okuyucularının çok da yakından tanımadığı C.S.Tarancı’nın şiirleri ile bazı Azerbaycanlı şairlerin şiirleri arasında mukayeseler yapılmıştır. Bu şekilde hem bu çalışmayı yaparak ben C.Sıtkı’nın şairliği hakkında bilgi edindim, hem de bu çalışma Azerbaycan’da şairin tanınması yolunda acizane bir adım olarak atıldı.

Hiç yorum yok: